Menu

Cart

Πρόπολη

Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης ουσία την οποία συλλέγουν οι μέλισσες από τις άκρες των τρυφερών φύλων, των μπουμπουκιών, των νέων οφθαλμών, νωρίς την άνοιξη από λεύκες, καστανιές, φουντουκιές, τα κωνοφόρα πεύκο και τούγια, το καλοκαίρι από βελανιδιές, σκλήθρα, το φθινόπωρο συλλέγουν από σουσούρα και κουμαριά περιορισμένο βέβαια αριθμό φυτών σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούν για νέκταρ και γύρη. Όταν οι κύριες πηγές εξαντλούνται μαζεύουν πρόπολη από δευτερεύοντα φυτά. Με την πρόπολη αποστειρώνουν την κυψέλη και προφυλάσσονται από κάθε μολυσματική ασθένεια.

Η πρόπολη εμπεριέχει 50 με 55% ρητίνες, 20 με 35% κερί (ένα μίγμα από πράσινο κερί φυτικής προέλευσης, και το προστιθέμενο κερί των μελισσών), 5 με 10% αιθέρια έλαια, γύρη, πάνω από 40 φλαβονοειδή, αλειφατικά οξέα, αρωματικές αλδεΰδες, ένζυμα, αμινοξέα, σάκχαρα και βιταμίνες.

Η ΠΡΟΠΟΛΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Η πρόπολη περιέχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ουσίες οι οποίες δρουν επιλεκτικά. Επιτίθενται στα παθογόνα βακτήρια και τους τοξικούς μύκητες χωρίς να είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν επηρεάζει τη φυσική μικροχλωρίδα του πεπτικού συστήματος του ανθρώπου. Επίσης δεν παρουσιάζει παρενέργειες ( εκτός από σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας ) και η χρήση της ενισχύει την επίδραση των συνηθισμένων φαρμάκων.

Η πρόπολη δρα κατά των ιών και είναι ισχυρό αντιβιοτικό και αντιπαρασιτικό. Προσφέρει προστασία από την ραδιενέργεια. Είναι αποτελεσματική για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος , για τον προστάτη, για ανωμαλίες του ενδοκρινικού συστήματος και για τοπικούς πόνους όπως ο πονόδοντος.

Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα η πρόπολη δεν προκάλεσε καρκινογένεση , αντίθετα μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσε συρρίκνωση του όγκου.

Οι μέχρι σήμερα θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολη όπως αναφέρονται από την διεθνή βιβλιογραφία είναι :

1. η ικανότητα να καταστρέφει ή να σταματά τον πολλαπλασιασμό ενός μεγάλου αριθμού βακτηρίων όπως σταφυλόκοκκων , στρεπτόκοκκων και σαλμονέλας.
2.οι αντιμυκητιακές ιδιότητες της πρόπολης είναι επίσης γνώστες.
3. έχει ισχυρές αναισθητικές ιδιότητες π.χ. πονόδοντο.
4.είναι αποτελεσματική κατά των μολύνσεων έπο ιούς όπως της γρίπης και του έρπη.
5. είναι επίσης πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία φλεγμονών . Η αντιφλεγμονώδης δράση της καλύπτει την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τις φλεγμονές της τραχείας και του λάρυγγα κ.α.
6. διεγείρει το σχηματισμό των κύτταρων και των ιστών.
7.οταν χρησιμοποιείται εσωτερικά η πρόπολη έχει αντιρρευματικές ιδιότητες.
8. ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
9. έχει επουλωτική δράση . Επιταχύνει την αναγέννηση ιστών και την αποκατάσταση κύτταρων.

http://elsito.gr/index.php/science/item/403-propoli

Βασιλικός πολτός

26-08-2013 Hits:182 Χρήσιμες πληροφορίες Super User

Βασιλικός πολτός

Βασιλκός πολτός Ο βασιλικός πολτός είναι κρεμώδης ουσία που παράγεται από τις μέλισσες ως τροφή για την μελλοντική βασίλισσα. Εκκρίνεται από ειδικούς αδένες του φάρυγγα των εργατριών μελισσών και από αυτή...

-

Περισσότερα...

Μέλι

26-08-2013 Hits:201 Χρήσιμες πληροφορίες Super User

Μέλι

Μέλι Το μέλι από αρχαιότατους χρόνους το μέλι προτείνεται όχι μόνο για την «ευζωία» αλλά και την «μακροζωία» του ανθρώπου. Στην αρχαία Ελλάδα κατείχε ξεχωριστή θέση ως φυσικό και υγιεινό προϊόν...

-

Περισσότερα...

Πρόπολη

27-08-2013 Hits:193 Χρήσιμες πληροφορίες Super User

Πρόπολη

Πρόπολη Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης ουσία την οποία συλλέγουν οι μέλισσες από τις άκρες των τρυφερών φύλων, των μπουμπουκιών, των νέων οφθαλμών, νωρίς την άνοιξη από λεύκες, καστανιές, φουντουκιές, τα...

-

Περισσότερα...